Schilder workshops voor volwassenen

Deze workshop is bedoeld voor mensen die willen genieten en ontspannen door het schilderen en tekenen.
De docent zal aanwijzingen geven om met bepaalde materialen te werken zoals acryl, houtskool enz. en gemengde technieken gebruiken. Er worden voorbeelden gegeven om bepaalde onderwerpen te behandelen zoals abstract, portret of stilleven.
Om inspiratie te krijgen, wordt een korte dvd getoond over een live tentoonstelling in Rome van  G. Lattanzi waar de kunstenaar 37 portretten in twee avonden voor het publiek heeft geschilderd. Tijdens het tweede deel van de workshop kunnen we de combinatie van teksten (poezie) en beeld exploreren.  De docent zal voorbelden geven uit zijn bundel. We sluiten af met een korte tijd voor feedback of vragen.
Het doel van deze workshop is te leren schilderen en tekenen zonder teveel na te denken en vanuit onze eigen diepe bron iets te creeren.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die niet alleen maar een techniek willen leren, maar ook hun creativiteit willen  ontwikkelen.

 

Workshop “Aura portret”

Tijdens deze workshop zal de docent laten zien hoe auraportretten te maken. Wat is een auraportret? Naar mijn ervaring  straalt iedereen bepaalde kleuren uit. Dit is de aura van een persoon op dat moment. Als wij naar een gewoon portret kijken verwachten we dat bijv.de lijnen van een portret lijken op de geportretteerde persoon. Met een auraportret gaat  de aandacht naar de ziel, naar de innerlijke uitstraling van de mens.  Hoe kunnen we dat op papier zetten? Belangrijk is kijken naar wat de ogen niet kunnen zien, en voelen met je hart en de energie in jezelf  laten stromen zonder te manipuleren, zonder een bepaald doel te willen bereiken, zoals bijv. iets moois willen maken. Met spontaniteit en vrijheid portretteren: dat gaan we samen experimenteren.


Video

 

GIANNI LATTANZI
(Rome, 1962; Amsterdam sinds 1995) Je kunt zeggen dat hij met een potlood in de hand geboren is. Ondanks het feit dat zijn werken als "figuratief" kunnen worden gedefinieerd, wordt de kracht van zijn boodschap niet ontleend aan het onderwerp dat hij tekent. Hij weet in weinige, zeer nadrukkelijke lijnen
afzonderlijke karaktertrekken van een persoon te tonen. Zijn kleurgebruik verleent ze een grote expressiviteit. Aan de andere kant zijn zowel de lijnen als de kleuren gebruikt als tekens die op zichzelf staan: abstract, onafhankelijk
van het afgebeelde onderwerp. Sinds enkele jaren ziet Lattanzi kleuren die door de aura van een persoon worden uitgestraald. Het was een van de beslissende momenten in zijn kunstenaarschap. Van daaruit is hij begonnen met het gebruik van kleur in zijn portretten. De uiterlijke overeenkomst met het model is daarbij minder belangrijk. Wanneer de kunstenaar schildert, heeft hij niet het gevoel dat hij iets doet, maar hij wordt een kanaal waar energie door vloeit. Het portretteren van een persoon is zo'n avontuur dat de kunstenaar zich meer een getuige dan de "schepper" voelt.
De tranceachtige ervaring is steeds belangrijker geworden in zowel zijn artistieke als zijn spirituele loopbaan.